Mijn persoonlijke verhaal

Waarom jezelf vergelijken met andere ondernemers NOOIT slim is.
Afgelopen week kreeg ik op Instagram een berichtje dat mij enorm triggerde om hier meer over te vertellen. Iemand gaf namelijk aan jaloers op mij te zijn. Ze begreep niet waarom ik zo snel groeide. Het leek alsof het mij zo makkelijk afgaat terwijl het bij haar tegelijkertijd niet lukt. Dat was voor mij de aanleiding om meer over mijn reis te vertellen. Mijn ondernemersreis is namelijk allesbehalve vlekkeloos verlopen en dat is helemaal niet erg, ik heb er achteraf namelijk enorm veel van geleerd. Maar waar kom ik nu eigenlijk vandaan en waarom ik sta op dit moment zo sterk achter mijn missie?

Anders dan anderen
Laten we beginnen bij het begin. Ik ben geboren in Italië en op mijn 4e naar Nederland verhuisd. Als enig kind kwam ik in een cultuur terecht waar ik mij niet thuis voelde. Halverwege het eerste schooljaar kwam ik in groep 1 van de basisschool terecht. Ik voelde mij anders en wist niet goed hoe ik met deze nieuwe situatie om moest gaan. Daarbij was ik ook nog eens enorm verlegen en probeerde ik mij jarenlang vooral heel erg af te sluiten van de wereld en de mensen om mij heen. Ik wilde vooral niet opvallen of laten zien dat ik ‘anders’ was en dit was mijn manier om hiermee om te gaan.

Dit gedrag had helaas een averechts effect. Mijn ouders, leraren, klasgenoten; iedereen was bezig met mij veranderen. Ik was te stil, te verlegen, ik lette niet op en dit moest veranderen. Hierdoor voelde ik mij enorm afgewezen. Het gevoel van ‘niet goed genoeg zijn’ groeide heel sterk in mij en ik ontwikkelde hierdoor een nog slechter zelfbeeld. Ik was extreem onzeker.

Uitbreken zodat ik mijn droom kon volgen
Na de middelbare school lukte het mij eindelijk om ‘los te breken’. Ik wilde mijzelf bewijzen en werd in tegenstelling tot de jaren hiervoor juist enorm zelfstandig. Ik deed elke dag stappen uit mijn comfortzone en deed dingen waar ik nu nog steeds met bewondering naar terug kan kijken. Wat dacht je bijvoorbeeld van in mijn eentje verhuizen naar een stad waar ik nog niemand kende!

Ook begon ik met de opleiding Sociaal Pedagogische Hulpverlening en maakte ik mede daardoor een enorme reis in mijn persoonlijke ontwikkeling. Ik leerde mijzelf eindelijk écht kennen en kreeg met de dag meer zelfvertrouwen.

Weer een aantal jaar verder had ik inmiddels een andere opleiding afgerond en had ik verschillende banen in loondienst gehad. Geen van deze banen leek echter goed bij mij te passen. Sterker nog, ik werd heel erg ongelukkig van werken voor een baas en wilde niets liever dan ondernemen. Het vertrouwen dat ik door de loop van de jaren had opgebouwd was nu opnieuw ver te zoeken. Ondernemen was voor mij een onbekend terrein. Wat voor onderneming wilde ik nu eigenlijk opstarten? Waar moest ik beginnen? En zaten mensen wel op mij te wachten!?

Na maanden van twijfel, onzekerheid en spanning hakte ik uiteindelijk toch de knoop door. Ik startte mijn eigen onderneming als lifecoach (inmiddels mindset & business coach) en ging keihard aan het werk om dit te laten slagen.  

Mijn drive om door te gaan
In het begin ging het zeker niet zoals ik gehoopt had. Ik wist niet goed wat ik aan het doen was, ik kreeg niet meteen klanten en ik had totaal geen strategie achter mijn bedrijf.

Wat mij op dat moment heeft ‘gered’ is mijn enorme drive. Ik wist 200% zeker dat ik NIET meer in loondienst wilde werken. Dit zorgde ervoor dat ik alles op alles zette om een succes van mijn onderneming te maken. Ik liet mijn overtuiging dat ik alles alleen moest doen dan ook los. Het is niet erg om hulp te zoeken en dit ging ik eindelijk accepteren. Ik ging aan de slag met diverse coaches die mij verder hebben geholpen met hun expertise. Zo werkte ik onder andere aan mijn mindset en heb ik diepe belemmerende overtuigingen om weten te buigen naar een veel sterkere mindset. Daarnaast werkte ik aan mijn business strategie. Wat was mijn missie nu eigenlijk echt en hoe kon ik deze met de juiste marketing overbrengen aan mijn ideale doelgroep? Al met al heb ik duizenden euro’s geïnvesteerd in mijzelf en mijn eigen bedrijf. Vreselijk spannend vond ik dat, want wat ging ik er nu écht voor terug krijgen? En ging het echt zo zinvol zijn als ik hoopte? De toekomst kon ik immers niet voorspellen.

Achteraf kan ik zeggen dat dit de beste keuze in mijn leven is geweest. In het diepe springen en mijlenver uit mijn comfortzone treden heeft mij verder gebracht dan ik van tevoren ooit had durven dromen. Een hele belangrijke les hierin is geweest dat waar jij NU staat nooit bepalend is voor wat jij allemaal nog kunt bereiken. Zoals ik al aangaf kan je de toekomst nooit voorspellen. Dat is echter NOOIT een reden om ‘veilig’ te blijven waar je nu staat.

Durf jij te gaan?
We zijn vaak enorm bang voor wat komen gaat; het onbekende is spannend en onzeker. Als mens willen we dat niet, we zijn van nature op zoek naar veiligheid. Het probleem is alleen dat we de risico’s van verandering VEEL groter inschatten dan ze daadwerkelijk zijn. Onze mind is geprogrammeerd om ons op onze huidige plek te laten blijven. Dat heeft als gevolg dat we gaan doemdenken en heel erg in problemen gaan denken. Wanneer je blijft denken en doen zoals altijd heeft dit logischerwijs ook tot gevolg dat de resultaten exact hetzelfde uit zullen pakken.

En wat nu als je dit niet wilt!? Wat nu als je verder wilt komen in het leven? Als je groter wilt dromen en jouw eigen business vol vertrouwen op wilt zetten? Dat is het moment dat je ondanks al deze belemmeringen toch uit je comfortzone zal moeten treden. Je zal hulp moeten zoeken, je angsten onder ogen moeten zien en je zal ACTIE moeten nemen!

Door je niet meer bezig te houden met anderen, je hebt immers geen idee waar zij vandaan komen, en je volledig te richten op je eigen groei zal er een wereld voor je opengaan. Hierbij is het allerbelangrijkste dat je nooit maar dan ook nooit opgeeft en áltijd weer op staat en doorgaat. In het leven, en dus ook in je ondernemersreis, zullen tegenslagen op je pad komen. Dat is echter NOOIT een reden om op te geven. Wanneer jij in jezelf blijft vertrouwen en doorgaat kom jij 100% zeker daar waar jij wilt zijn. En dat is iets wat ik jou ook gun. Het is namelijk zo ontzettend GEWELDIG om je leven & business zo in te kunnen richten als jij dat wilt. En geloof mij maar als ik zeg dat het voor jou ook mogelijk is.

Michela PulitiComment